De procedure
Home » De procedure
1 september 2024
Aanmelding/inschrijving
Een van de eerste stappen die aanstaande cliënten zetten naar Traumadogs is een ingevulde aanmelding via deze site. Als we deze aanmelding hebben ontvangen, nemen wij contact met jou op. Uit dat contact kan een kennismakingsgesprek volgen als wij mogelijkheden zien om tot plaatsing/training van een traumahond te komen. Bij een positief besluit hierin sturen we je een link op per mail. Deze link verwijst naar het uitgebreidere inschrijfformulier dat je vervolgens online gaat invullen en insturen. Zodra dat is ontvangen, wordt jouw aanmelding besproken in de aanmeldingscommissie en volgt een huisbezoek. Pas als dat heeft plaatsgevonden en de aanmeldingscommissie groen licht geeft, wordt een traject gestart.
Huisbezoek
Nadat we ons goed hebben ingelezen in jouw eerste inschrijving, vindt een huisbezoek plaats bij jou thuis. Dat doen we omdat we met eigen ogen willen zien of de woning geschikt is voor het hebben van een hond, en we geven dan vaak adviezen voor eventuele aanpassingen als dat niet zo mocht zijn. Is de woonomgeving inderdaad (met aanpassingen) geschikt, dan gaan we samen spreken over het hebben van een traumahond, in alle facetten. Denk aan de mate van zorg die een hond vraagt, het dagelijks (soms ver) uitlaten, het combineren met jouw werk/studie, en of er andere factoren zijn waarmee we rekening moeten houden. Ook gaan we spreken over de voorkeur voor een ras. Niet alle rassen zijn namelijk geschikt en/of passen in de op te stellen trainingsdoelen en persoonlijke wensen. Over het algemeen komen we terecht bij de middelgrote tot grotere hondenrassen vanwege aard, uithoudingsvermogen, postuur en kracht.
Traject start, op zoek naar een pup
Dit is een van de leukste, spannendste, maar soms ook teleurstellende onderdelen. Zodra we een traject starten, kijken we welk ras het beste bij je gaat passen en gaan we op zoek naar een geschikte fokker. Deze fokker krijgt, en heeft, een grote en belangrijke rol. Niet alleen omdat hij de eerste acht weken voor jouw pup zorgt, maar ook omdat hij een belangrijke stem heeft in het uiteindelijke toekenningsproces. Het is dus zaak dat we de gesprekken, bezoeken aan, en verdere contacten met de fokker (het proces om te komen tot plaatsing) zorgvuldig begeleiden! Vaak is dat de doorslaggevende factor voor fokkers om pups te plaatsen bij onze cliënten. Ze weten dan dat de pup professioneel begeleid wordt!
Start training
We starten dan ook met de training zodra de pup bij je geplaatst is, meteen in de eerste week. Het is in de opvoeding van een pup namelijk noodzakelijk dat we de juiste stappen zetten op de juiste momenten en eventuele problemen snel en adequaat oplossen. Daarom worden alle trainingen/coaching gegeven door een gedragsdeskundige trainer die de richting bepaalt. Een hond opvoeden tot traumahond is een serieuze zaak.
Einde training
Natuurlijk kan het voorkomen dat we lopende een training vast moeten stellen dat doelen écht niet gehaald gaan worden. Uiteraard doen we er alles aan om dat wél voor elkaar te krijgen, maar er kunnen altijd situaties ontstaan die we niet voorzien hebben waardoor we de training (tijdelijk) moeten stoppen. Ook belangrijk te melden is dat, als er vanuit jou op enig moment een gebrek aan vertrouwen in ons ontstaat, je altijd kan stoppen met de training. Het blauwe tuigje, de hulphondlabels en de penning (die je slechts in bruikleen krijgt) worden dan ingenomen door Traumadogs. De hond blijft bij jou als jouw eigendom.
Examen/Certificering
Als het allemaal goed verloopt, dan zullen na ongeveer twee à tweeënhalf scholingsjaren jij en jouw hond gaan afstuderen. Dit afstuderen houdt in dat de hond alle commando’s op een 80% norm beheerst en dat jouw trainer alle leerdoelen kan afstrepen als zijnde gehaald. Om te voorkomen dat we op het laatst nog verrast zouden kunnen worden, worden tijdens de lopende training tussentijdse vaardigheidstoetsen afgenomen. Op die manier houden we de vinger aan de poot, weet je waar je nog verder op moet trainen, en is het afstuderen alleen nog maar een bevestiging van wat we al weten, namelijk dat jouw hond het gaat halen!
Wilt u meer informatie?
Wil je meer weten over Traumadogs of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met je vragen.