Financiën
Home » Ik ben overheid » Financiën
1 september 2024
Kostenreductie in plaats van -verhoging!
Natuurlijk zijn de kosten voor een traject één van de eerste vragen die gesteld kunnen worden en helaas zijn er aanbieders die daar schromelijk van profiteren en exorbitante bedragen durven te vragen. Als Stichting bewaken wij dan ook twee zaken bij de aangesloten traumahondenscholen: betaalbaarheid en laagdrempeligheid. Zo wordt voor in principe een traumahond wél betaalbaar!
Waar binnen de WMO wél de mogelijkheid geboden wordt om wekelijks (2 uur) bezocht te worden door een hulpverlener wordt vaak een hulphondentraject afgewezen terwijl dat juist kostenbesparend kan zijn! En dat terwijl een 24/7 psychosociale hulphond zich in de jaren daarna dubbel en dwars terug betaald. Puur omdat personen dan bijvoorbeeld uit een uitkeringssituatie groeien, weer meer gaan participeren in de maatschappij én fors minder een beroep hoeven doen op professionele zorgverleners en psychofarmaca! Het is toch eigenlijk de omgekeerde wereld, niet?
Vast tarief
De Stichting legt alle aangesloten traumahondenscholen een vast uurtarief op (jaarlijks opnieuw vastgesteld) op basis waarvan de opleidingstrajecten gebaseerd worden. Onder aan de streep komt een volledig opleidingstraject dan vele malen lager uit. Denk aan duizenden in plaats van tienduizenden euro’s!
Er zijn ook diverse mogelijkheden waarop de uitgaven worden geborgd. Zo kan er met, of via, de Stichting een betalingswijze worden afgesproken. Betaalt de gemeente aan de Stichting als tussenpersoon of rechtstreeks aan de traumahondenschool? Wordt er een vooraf bepaald budget gehanteerd? Hoe leggen we dit financieel goed vast. Inmiddels hebben we als Stichting daar ruime ervaring in. En ook hierin streven wij maatwerk na!
Samenvattend
In onze optiek is de inzet van een psychosociale hulphond voor een gemeente de facto een fors kosten reducerende maatregel, heeft voor een aanvrager van een WMO vergoeding op persoonlijk en maatschappelijk vlak grote voordelen, is 24/7 aanwezig en is, door het verdrag van de VN in 2016, ook een officieel erken hulpmiddel voor personen met een beperking.
Het zou dan ook mooi zijn als gemeenten in Nederland er één uniform toewijzingsbeleid op na gaan houden waarbij niet het juridische kader maar juist het maatschappelijke en psychologische op de voorgrond komt te staan; het welzijn van alle burgers dat prevaleert!
Mocht er in uw organisatie nog vragen bestaan met betrekking tot dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Wilt u meer informatie?
Wil je meer weten over Traumadogs of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met je vragen.