Aannamebeleid particulier

1 september 2024

Maatwerk

Laten we meteen helder zijn; iedere traumahond is maatwerk! Of het nu de eerste hond voor een cliënt is of de opvolger van een hond die met pensioen gaat. We zullen ons steeds opnieuw inspannen om daarbij alle afwegingen te maken en in samenspraak met een cliënt te kijken óf de plaatsing van een hond een verstandige zet is. Daarbij weegt het belang van de hond zwaarder dan dat van de cliënt. We noemen dit expliciet omdat de hond zichzelf niet kan vertegenwoordigen. Dat moeten wij voor hem doen. Dat betekent dat als wij het onverstandig vinden om een hond ergens te plaatsen die hond er dan ook niet vanuit onze organisatie komt en ook niet instroomt in een opleidingstraject.

Partij

Als Traumadogs zijn we dus altijd een partij in de keuze voor iedere nieuw te plaatsen traumahond. Daarvan wijken we niet af. Mede daarom is er geen ruimte voor mensen die zich met een “eigen gevonden” hond bij ons aanmelden en/of die ons niet betrekken in de keuze van een hond als potentiële hulphond. Slechts bij hoge uitzondering, en alleen als we dan alsnog kunnen participeren in de keuze, kunnen eigen honden geplaatst worden mits ze voldoen aan onze criteria.

Criteria

Al onze traumahonden zijn rashonden en dus afkomstig van erkende fokkers met jarenlange ervaringen in een specifiek ras. Wij werken dus niet met honden uit een asiel, zgn. Rescuehonden uit het buitenland en/of honden waarvan de afkomst onbekend is. Hoe lief, schattig, leerbaar, onschuldig of passend een hond ook mag zijn. Wij willen namelijk de beste kaarten voor de toekomst van een hond. Zowel op medisch-, sociaal vlak en het karakter. Iedere nieuwe hond zal dan ook bekeken, besproken en geëvalueerd worden door een gedragsdeskundige van Traumadogs om te bezien of deze in principe in zou kunnen stromen in de opleiding. Daarnaast wordt dan óók gekeken naar de woonomstandigheden, tijd, dagelijkse werkzaamheden, financiën en energie die een cliënt aan de dag kan leggen voor de bewuste hond. Als wij daarvan niet overtuigd zijn dan wordt het traject niet opgestart.

Inzet

Onze honden weken niet alleen als hulphond, ze zijn daarnaast ook vooral professioneel huishond. Zij hoeven geen mensen te begeleiden die in levensgevaar zouden kunnen komen als de hond zich laat afleiden (bijv. bij blindengeleidehonden). Dat maakt dat we wat ruimer zitten in onze rasmogelijkheden dan andere organisaties. We kunnen dan ook kiezen voor rassen die wat energieker, speelser of ondernemender zijn. Ook zij moeten zich natuurlijk professioneel kunnen opstellen maar mogen wel gewoon los in het bos of op de heide als we daar komen én mensen mogen contact met ze maken (maar dan alleen op initiatief van de hond!). Dit omdat cliënten aan het gedrag van hun hond dan af kunnen lezen wat voor een persoon er staat.

Wilt u meer informatie?

Wil je meer weten over Traumadogs of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met je vragen.

Deel deze pagina via:

Lees ook

Is traumahond iets voor mij?

Een traumahond ondersteunt persoonlijke groei...

(On)mogelijkheden

Opleiding traumahond vereist toewijding...